תשתיות והכנות לפני עיצוב מטבח חדש


כתב: סמי הרשקו, נגר אומן - הרשקו נגרות מעוצבת

כשמדברים על מטבח, צריך להבין שמדובר בשילוב של מספר גורמים, שביחד מייצרים סביבת עבודה מתפקדת עם אווירה, שבעלי הבית יאהבו להיות בה ולהפוך אותה ללב של הבית. בכדי לקבל תוצאה מוצלחת, עלינו לעבור תהליך שכרוך בלא מעט "כאב ראש" ותיאום עם גורמים שונים שיתפקדו אחד אחרי השני ולפעמים במקביל, תוך תזמון יעיל ונכון.

במאמרי זה אתייחס להכנות ולנקודות המפתח סביב התשתיות וההכנות להתקנת המטבח. תוך כדי בניית השלד ובמיוחד בגמר השלד, מתחיל השלב הקריטי – מיקום תשתיות חשמל, ביוב, מים, תקשורת ועוד. בדרך כלל עובדים בעלי המקצוע עפ"י תכנית. לגבי תשתיות המטבח, מומלץ וכדאי לבצע סימון תשתיות ממש על קיר המטבח לפני שבעלי המקצוע מתחילים, מיד עם סיום עבודת השלד.

התשתיות העיקריות שחשובות לסימון הן:

  • מאחורי המקרר – נקודת חשמל מקרר ונקודת מים למקררים עם "קיוסק"
  • בחלל ארון הכיור יש להכין:
    - נקודת חשמל למדיח.
    - נקודות מים חמים/קרים לכיור. מנקודת המים הקרים הזו מושכים לאחר ההתקנה מים למדיח.
    - ביוב כיור – ניפל שיוצא מהריצוף בד"כ, שאליו מחברים את הסיפון של הכיור ואת ביוב המדיח. אם יש נקודת ביקורת ביוב, כדאי לשאוף שתימצא על רצפת ארון הכיור.
  • יחידת הכיריים – על הקיר מאחוריה יש להכין נקודת חשמל כיריים וכן מתעל לצנרת הגז. אצל משפחות דתיות יש לתת דגש למיקום החגז.
  • יחידת BI – לתוך יחידה זו נכנסים התנור והמיקרו. יש להכין מאחוריה חשמל כח לתנור וכן נקודת חשמל למיקרו.
  • יחידת תריס – יחידה זו מאחסנת את מעבד המזון, המערבל ומכשירים חשמליים נוספים ויש להכין מאחוריה נקודות חשמל.
  • נקודות מעל השיש – יש להכין נקודות חשמל מעל השיש לפי הצורך. כמו כן, יש כאלה שמכינים נקודת מים וחשמל מעל השיש עבור מטהר מים כגון תמי 4. בנוסף, יש מטבחים שבהם משתמשים במחשב, מסכי טלוויזיה ומכשירי תקשורת. את כל הדברים הללו יש לתכנן ולהכין בשלב הזה.
  • האי – באם קיים אי מנותק, יש לקחת בחשבון תשתיות שידרשו לו. באם יש באי כיור או כיריים, יש להתעמק בתכנון התשתיות, היות שכל התשתית לאי תגיע מתוך הרצפות. דבר זה דורש מעבר נוח מהרצפה עד למעלה. לעיתים יש להכין חיזוקים לאי עם משטח צף.

לאחר הצבת התשתיות, נכנסים לשלב הגמר, שנמשך עד תום הבניה. התהליך מורכב מטיח וריצוף, שבסופם יש לשאוף להגיע לתוצאות הבאות:

  • השטח שמתחת למטבח צריך להיות מרוצף ונקי. נקודת ביוב כיור ונקודות ביקורת חייבות להיות גמורות ומוכנות עם המחברים והפקקים, כולל גומיות אטימה לניפל שמתחבר לסיפון, בכדי שאחרי התקנת המטבח אפשר יהיה לחבר את הביוב בצורה נוחה וללא סכנת דליפות.
  • פנלים – יש נטייה לרצפים לא לשים פנלים במקום בו יעמוד המטבח, תוך טענות שונות. בפועל, רצוי מאוד לשים פנלים. רגלי המטבח גבוהות מהפנל ויקרבו את הארונות לקיר. הפנל עוזר בייצור של משטח נקי ועוזר בהגנה מפני רטיבויות וחרקים מתחת למטבח.
  • טיח על הקיר שעליו יעמוד המטבח – יש נטייה לבעלי מקצוע לחסוך את הטיח בגב המטבח. דבר זה מייצר המון בעיות של חלחול רטיבות וחרקים על הקיר הלא מטויח.
  • כמו כן, הדבר מייצר שטח התחברות לא ישר לארונות. לא כדאי לחסוך.

התקנת המטבח:

כדאי להתייחס למטבח כאל רהיט ולא כאל רכיב של הבניה. הפרזול של המטבח לא אוהב אבק ולכלוך ומתקלקל אם מלכלכים אותו בפסולת בנין ואבק. כדאי לשאוף להביא את המטבח בשלב הנכון.
יש מצבים שבהם הקבלן מבקש את הגופים של המטבח לפני שהבית סגור וזאת בכדי שיוכל להתקדם בעבודתו עם השיש והעבודות האחרות. מצב כזה לא מומלץ, היות שעלולים להיגרם נזקים למטבח כתוצאה מפעילות יתר של בעלי מקצוע ופסולת בניין בשטח.
ההתקנה הנכונה והבריאה ביותר היא לאחר שהבית הושלם מבחינת אלומיניום וכשהוא נקי (באופן גס לפחות). במצב כזה, מביאים את הארונות ומתקינים את המטבח על כל מרכיביו כולל הידיות. מיד אחר כך יגיע השיש ואחריו הרצף עם הקרמיקה. במקביל יכול השרברב לסיים את החיבורים, ניתן להזמין את חברת הגז למקם נקודת גז בתוך הארון ומיד לאחר הניקיון הסופי אפשר למקם ולהתקין את מכשירי החשמל.